• Картини - графики

   Графика

   Графиката е поезията в изобразителното изкуство

   Процесът на създаването ѝ включва нанасяне на изображението върху твърд носител – дърво, камък, метал. С така подготвената печатна форма се правят отпечатъци върху хартия, коприна и др. с разноцветни мастила, предназначени за почитатели и колекционери. Всеки от отпечатъците има стойността на оригинал, а не на копие. Много често художниците правят определен брой отпечатъци, номерират ги и обявяват колко точно са те (ограничен тираж).

   История на графиката

   Първите известни графични отпечатъци върху коприна са китайски. В Европа преди 1300тата година вече са отпечатвали модели върху текстил. Около XV век хартията става по-разпространена и достъпна и графичните отпечатъци започват да се срещат по-често. Повечето, оцелели от онова време, са на религиозна тематика. Те обикновено се правели с дървени блокове, върху които били изрязвани изображенията.

   Днес, освен традиционните материали – дърво, камък, метал – за изработване на печатните форми се използват и синтетични материали.

   Особености на графиката

   • Графиката не е рисунка, но създаването ѝ може да започне с рисунка. Основната ѝ специфика е начинът на изработване – по химически път или чрез гравиране изображението се нанася на предварително подготвена твърда основа – плоча от дърво, кост, камък, метал, вече и синтетични материали. Върху матрицата изображението се изработва огледално. Самата подготовка на плочите изисква изключително майсторство и търпение.
   •  Съществува в повече от един оригинал, което я прави по-достъпна от живописта.
   •  Графиката може да е черно-бяла, но обичайно се използват и други цветове.

   Видове графика

   Те се определят от техниките, използвани за подготовка на печатните форми, от вида на самите матрици, от начина на отпечатване. Най-често използваните са:

   •  висок печат – линогравюра, гравюра на дърво, или кост и т. н.;
   •  дълбок печат – офорт, акватинта, суха игла, мек лак, резерваж, мецотинто гравюра на метал и др.;
   • плосък печат – литография и всичките ѝ разновидности в монохромен и полихромен вариант;
   • сериграфия – така наречения копринен печат.

   Графиката носи богата емоционалност и естетическа наслада

   Обикновено е по-камерна като размер от живописта и създава усещане за интимност и персонализирана връзка. По-достъпна е и дава възможност за създаване на разнообразни колекции – по техника, по жанр, по тематика.

   В галерия „Маестро“

   ще видите внимателно подбрани графики на български автори, създадени с различна техника. Те побират в себе си цели светове, дават размах на фантазията и подхранват ума. Всяка от тях ще оживи атмосферата в дома ви или ще зарадва скъп за вас човек. При нужда от консултация, сертифициране или реставрация на стари графики сме на ваше разположение. Очакваме ви!

    

 • Последно разгледани