• Картини с маслени бои

   Какво представляват маслените бои

   Маслените бои представляват пигменти с масло за свързващо вещество и разредител. Маслото е от така наречените сухи, които с окисляването си създават твърд траен филм. Най-често използвани в историята на живописта са ленено, шафраново, орехово, маково. От вида му зависи времето за изсъхване, доколко и как ще се променят цветовете, с какъв блясък ще са и т. н. Разреждат се обикновено терпентин.

   Възможно е смесване на маслата, включване в боята на други съставки като восъци, тамян и смоли. Някога всеки художник сам забърквал боите си и имал свои секрети за постигане на различни ефекти. Днес в повечето случаи творците ги използват готови, стандартизирани, в туби.

   История на маслените бои в живописта

   Има открити достоверни данни, че за пръв път те са използвани около 7 век в Афганистан. Първите им споменавания в Европа са от около 11-12 век. Но широкото им практическо приложение започва около 15 век с творбите на ранните нидерландски художници и постепенно стига до Италия

   В началото се използвали най-вече върху дървена основа, но на границата на 15ти и 16ти век все по-достъпно става лененото платно. При рисуване с тях, основата трябва да е подготвена предварително. Разработен е специален грунд – gesso. При изсъхване на картината – след около половин-една година – обикновено се полага лак за по-висока трайност и подчертаване на дълбочината на тона и интензивността на цветовете. На практика, почти всички световни шедьоври от 15ти до около средата на двадесети век са нарисувани с маслени бои.

   Основни характеристики на маслените бои

   • Притежават гъвкавост и дълбочина на цвета – могат да се прилагат и като тънки, силно разредени с терпентин глазури, и като дебели напластени слоеве (impasto) без риск от напукване.
   • Съхнат бавно, което позволява поправки до постигане на желания от художника ефект. Дават голяма възможност за смесване и наслояване. При това са единствените, които съхнат не чрез изпарение, а чрез окисляване.
   • Осигуряват разнообразие на цветове и широка гама тонове, нюанси и тонални преходи.
   • Не се променят забележимо след изсъхване.
   • Характеризират се с различни ефекти в готовата творба – прозрачност, полупрозрачност и непрозрачност на слоевете, богати текстури и релефност на изображението и др.

   Днес маслените бои продължават да са универсално средство за изразяване на идеите и светоусещането на художниците. Използват се както във всички форми на пленерите, така и в ателиетата. Цветовата им палитра непрекъснато се обогатява.

   Купете картина с маслени бои на съвременен български художник

   В галерия „Маестро“ поддържаме богата колекция от картини с маслени бои на съвременни български художници. Разгледайте ги както на място на "Цар Самуил" 37, така и в онлайн галерията.

   Свържете се с нас! Ще ви помогнем с избора на творба за дома или офиса ви, за подарък на важен за вас човек. Ще реставрираме старата ви картина, рисувана с масло, и ще върнем блясъка и красотата ѝ.

 • Последно разгледани